Místopřísežné prohlášení FBI z Mar-a-Lago vykresluje znepokojivý portrét Trumpa

Podle místopřísežného prohlášení u Trumpa dříve našla 184 dokumentů označených jako „úředně utajované“, 67 jako „důvěrné“, 92 jako „tajné“ a 25 jako „přísně tajné“.

je celoživotní abstinent. V tuto chvíli by ale možná měl své odhodlání ohledně trvalé střízlivosti přehodnotit.

V pátek brzy odpoledne se na veřejnost dostala silně redigovaná verze tolik opěvovaného místopřísežného prohlášení FBI. Nevykreslila lichotivý portrét 45. prezidenta ani jeho okolí.

„Existuje pravděpodobný důvod k domněnce, že v prostorách budou nalezeny důkazy, kontraband, plody trestné činnosti nebo jiné předměty, které jsou v nezákonném držení…,“ stálo v něm. Doba odnětí svobody podle zákonů uvedených v přísežném prohlášení se pohybuje od tří do dvaceti let v závislosti na konkrétním trestném činu.

Článek 793 se zabývá informacemi o obraně a článek 1519 je zaměřen na „ničení, pozměňování nebo falšování záznamů při federálním vyšetřování a konkurzu“. Oddíl 2071 hovoří o „zatajování, odstraňování nebo poškozování“ dokumentů.

Pro Trumpa, nejprve jako prezidentského kandidáta a poté úřadujícího prezidenta, který z hesla „zavřete ji“ udělal svůj hlavní slogan, je nejnovější vývoj směšný. A to jsme ještě velkorysí. Tyto události jsou také nevítaným mlýnským kamenem na krku republikánů, kteří se pyšní zákonem, pořádkem a národní bezpečností – a navíc před blížícím se volebním kláním.

Přestože je prohlášení značně redigováno, je v něm mnoho informací. Mar-a-Lago se stalo skladištěm dokumentů, které Trump po odchodu z Bílého domu neměl nikdy převážet. Bohužel uvěřil mantře francouzského krále Slunce Ludvíka XIV L'état, c'est moi – stát jsem já.

V květnu 2022 vláda podle místopřísežného prohlášení našla u Trumpa 184 dokumentů označených jako „úředně utajované“, 67 jako „důvěrné“, 92 jako „tajné“ a 25 jako „přísně tajné“. Tím však Trumpova noční můra nekončí. V prohlášení se uvádí, že agenti FBI zaznamenali dokumenty o agentech zpravodajských služeb a další vysoce citlivé zpravodajské informace. Hillary Clintonová tak vedle Trumpa, bývalého moderátora reality show, vypadá téměř jako rychlokvaška. Anebo jak to Trump formuloval na sociálních sítích: „DALI JSME JIM TOHO HODNĚ.“ Pro jistotu neřekl: „DALI JSME JIM VŠECHNO.“ V tomto případě jde v reálném světě o sakra významný rozdíl.

V době, kdy se přísežné prohlášení dostalo do spisu, se objevily zprávy o ženě, která se vydávala za členku rodiny Rothschildů a hrála golf s Trumpem a Lindsey Grahamem a vtíravě se seznamovala s Trumpovými příznivci. Povězte mi něco synchronizaci.

V USA a Kanadě probíhá aktivní vyšetřování těchto událostí. Údajnou skutečnou identitou této ženy je , rusky mluvící imigrantka z Ukrajiny. Tento poslední díl je něco mezi (ruskou špionkou) Marií Butinovou a (seriálem) Neskutečná Anna. Život napodobuje život. Historie se může opakovat. Jedno je však jasné, bezpečnost není pro Trumpa prvořadým zájmem.

Mezitím běží čas pro Merricka Garlanda, generálního prokurátora, a Trumpa. Podle praxe ministerstva spravedlnosti nelze zahájit politicky citlivé stíhání do 60 dnů před volbami do Kongresu. Mezní dobou pro obžalobu Trumpa je proto Den na začátku září. S tím souvisejí dvě otázky: “zda a kdy” Trump ohlásí svou kandidaturu na republikánskou prezidentskou nominaci v roce 2024.

Ať tak či onak, bývalý se na podzimním volebním lístku objeví. Kromě toho zveřejnění redigovaného místopřísežného prohlášení vyvolává otázku zveřejnění neredigované verze Bidenovou administrativou starším členům Kongresu, takzvanému Gangu osmi. Podle zákona mají právo být o tajných akcích informováni předseda Sněmovny reprezentantů, předseda menšiny ve Sněmovně reprezentantů, předseda většiny a předseda menšiny v Senátu, jakož i předsedové a členové menšinových výborů pro obou komor Kongresu. Ti si údajně příslušné informace vyžádali.

FBI se pro jistotu brání informování Kongresu o probíhajících vyšetřováních. Dveře od stodoly jsou však již dokořán. Kůň utekl. Ostatně, byl to Trump, kdo soudem schválenou prohlídku zveřejnil.

Hugo Lowell z deníku Guardian uvedl, že „informace, které by FBI potřebovala k tak jistému určení těchto míst, naznačují, že existují lidé blízcí bývalému prezidentovi, kteří by s tímto vyšetřováním mohli spolupracovat.“ Vzpomínáte si na film Mafiáni a gangstera Henryho Hilla? Jinými slovy, zdi kolem Trumpa se možná uzavírají. Muž, který má jen málo přátel, možná potřebuje někoho, s kým si může promluvit, aniž by prohluboval spiknutí nebo platil tisíc dolarů za hodinu.

Situace nevypadá dobře. Začátkem minulého týdne se , jehož otec dostal od Trumpa milost, snažil od otce Ivanky distancovat. Na dotaz stanice Fox News ohledně Trumpova nakládání s utajovanými materiály odpověděl Kushner velmi zdrženlivě. „Jak jsem řekl, s obsahem krabic nejsem obeznámen,“ odpověděl. „Ale myslím, že prezident Trump, on, ehm, on vládl velmi svérázným způsobem, a když měl dokumenty, předpokládám, že udělal to, co považoval za vhodné.“ A pokud se Trump nemůže spolehnout už ani na svého zetě, že dodá médiím něco jiného než potěmkinovský slovní salát, komu může věřit?

[wc_spacing size=”10px”] Úvodní foto: Marine One at Mar-a-Lago, by The White House, zdroj: Guardian, autor: Lloyd Green, překlad: Robert Nerpas [wc_spacing size=”40px”]