Otevřený dopis pro poslankyni EP paní Šojdrovou

Zveřejňujeme Petra Kláska, českého dobrovolníka pomáhajícího uprchlíkům na Balkáně, kterým se p. Klásek obrací na poslankyni Evropského parlamentu Michaelu Šojdrovou.

Vážená paní Šojdrová,

píši vám jako poslankyni Evropského parlamentu a také jako člence smíšeného parlamentního výboru ET-.

Dnes jsem zaznamenal zprávu, která mne opět šokovala a donutila alespoň se pokusit něco udělat pro řešení této situace.
Není to poprvé. A protože předpokládám že sledujete vývoj humanitární, uprchlické krize, víte tedy o tom minimálně totéž co já: Turečtí pohraničníci zabíjejí lidi, kteří se snaží dostat ze Sýrie do Turecka. Včetně dětí. https://www.theguardian.com/world/2016/jun/19/turkish-border-guards-kill-eight-syrian-refugees-reportszkrácený odkaz v češtině http://blisty.cz/art/82702.html

I poté, co Amnesty Internacional jednoznačně vyhlásila, že Turecko není bezpečnou zemí pro uprchlíky, pokračují jednání s Tureckem o opatřeních, která mají zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy. Myslím, že už dnes není možné pochybovat o tom, že Turecká vláda skutečně snižuje počet uprchlíků přicházejících do Evropy, a to i tak, že je pomocí represivních sil zahání zpět do Syrie nebo je zabíjí, čímž vysílá jasný signál, že hranice je uzavřena.

Vážená paní Šojdrová, prosím vás o jasnou odpověď ohledně toho, jak na tuto situaci reagujete jako poslankyně Evropského parlamentu, a jak na ni reagují příslušné orgány EP.

Jako občan ČR, členské země EU, odmítám a nechci, aby moje bezpečnost byla zajišťována ve spolupráci se zemí, která porušuje mezinárodní právo tím, že upírá lidem prchajícím před válkou azyl a vraždí civilisty, včetně dětí.
S uprchlíky mám osobní zkušenost ze Srbska a z Řecka.

Tento text bude odeslán souběžně na Amnesty Internacional a zveřejněn.

[wc_highlight color=”blue”]Syrian Refugees Face an Uncertain Future, foto: Mohamed Azakir/World Bank[/wc_highlight]